Google Yeni Search Console Ayarları
İnternetin Kanun Koyucu gücü Google, Search Console ile ilgili site sahiplerini çok yakından ilgilendiren bir değişikliğe gitti.

İnterneti düzenleyerek kullanıcıların keyifle siteler arasında gezinmesini sağlayan Google, Webmaster Tools yani Site yöneticileri için yayınladığı servislerden biri olan Search Console hizmetini 28 Mart 2019 itibariyle yeni bir platforma kavuşturdu.
Site sahipleri bundan böyle internet siteleri ile ilgili indeksleme hatalarını, görselliği ve işlevi artırılmış “Yeni Search Console” servisi ile düzeltebilecekler.
Yeni, kullanışlı bir arayüz ile güçlü algoritmaya sahip Search Console bir yıla yakın bir süredir Beta versiyonu olarak kullanılmaktaydı. Daha önce kullanılan Eski Search Console ile ilgili nostalji yapmak için Search Console Ayarları yazımıza göz atabilirsiniz.

Index
Yeni Versiyona Geçiş Süreci Nasıl Olacak?
Herşey bu uyarı yazısı ile başladı aslında. Google yeni versiyona geçmeden bir kaç ay önce işte bu uyarı yazısı ile site yöneticilerini uyardı. Herhangi bir veri kaybı ön görülmese de kullanıcılar yeni platforma yönlendirildi.
Hem geliştirme hem de Debug (yazılımsal hataların giderilmesi) amacıyla kullanıcıların bu yeni sürümü test etmesi istendi. Hatalar giderildi ve yeni sürüme geçiş 28.03.2019 itibariyle tamamlandı.

Yeni Search Console Hangi Yenilikleri Getirdi?
Google, Search Console hizmetini geliştirme aşamasında site sahiplerinden gelen feedback ve önerileri kendine özgü filtresinden geçirdikten sonra “İşte tam bu!” diyebileceğimiz türden bir uygulamayı yayınladı. Başlıca platforma eklediği bir kaç yeni özelliğe değinecek olursak,
- Menü öğelerinin sayısını azaltarak fonksiyonları açılır kapanır tab-screen nesnelerin içerisine yerleştirdi. Öyle ki menü bölümünde sadece 4 bölüm ve 11 başlık bulunuyor.
- Menü başlıkları şöyle: Ön İzleme, Performans, URL denetimi, Kapsam, Site Haritaları, Mobil Kullanılabilirlik, AMP, Manuel işlemler, Güvenlik Sorunları, Bağlantılar ve Ayarlar şeklinde.
- Eski sürümde 3 aylık bir trafik analiz edilebiliyorken, Yeni sürüm Search Console’ da son 16 ayın trafiğine erişebiliyorsunuz.
- Akış diyagramları ile Google Tarama sorunlarının tespiti ve hata düzeltme işlemleri çok daha kolaylaştı.
- Yeni Search Console, Tablet ve akıllı telefonlarda çalışabilecek şekilde tasarlandı.
- Farklı zamanlara ait trafik verilerini yan yana koyarak karşılaştırmanıza imkan sağlayan grafik arayüzü kullanıma sunuldu.
Eski Search Console ve Yeni Search Console Karşılaştırması
Eski Search Console: Arama Analizi yapılabilirdi.
Yeni Search Console: Bunun yerine maksimum 16 aylık işlenebilir trafik verisi saklanır.
Eski Search Console: Rich Cards (Zengin kartlar)
Yeni Search Console: Bunun yerine detaylı hata ayıklama modülü ve sadece tek tıkla yeniden dizine ekleme isteğinde bulunma.
Eski Search Console: Sınırlı backlink verisi
Yeni Search Console: Detaylı backlink yani sayfalarınıza dışarıdan veya içeriden verilmiş bağlantıları rapor halinde sunar. İsterseniz CSV olarak dışa aktarabilirsiniz.
Eski Search Console: Site haritası gönderilmeden test edilebilir.
Yeni Search Console: Sadece gönderilmiş sitemap dosyaları test edilebilir.
Yeni Search Console‘da;
– Birden çok Amp mobil içerik hata tipi ve sadece düzeltilen Amp sayfasının dizine eklenmesi isteği gönderebilme.
– Elle ayarlanabilir raporlama ve inceleme geçmişi görüntüleme.
– URL Denetleme Aracı: Yeni Search Console’un en çok kullanılan aracıdır. İsteğiniz üzerine Sitenize ait alt sayfa içeriklerini canlı olarak tarayarak standartlara uygunluğunu kontrol ederek ve sonrasında dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz.
– Mobil Kullanılabilirlik: Sadece mobil sayfanın taranarak uygunluğunu test edip Google Dizinine indekslenmesini talep edebilirsiniz.
– Hata sayfaları: 404, soft-404, 501, 502, 301 ve 302 gibi Http hata kodları Yeni Google Search Console tarafından daha hızlı tespit edilir ve raporlanarak bildirim olarak tarafınıza gönderilir.
– Android uygulamaları Yeni sürümde desteklenmeyecektir. Bunların takibi Google Analytics tarafında yapılacaktır.

İşin özeti Eski ve Yeni nesil Search Console arasında radikal bir değişim yok. Aradaki fark görsellik ön plana çıkarılmış, biraz daha hızlandırılmış ve fonksiyonel Seo araçları menüler altında kategorize edilmiş.
Grafiklerden daha fazla yararlanılmış. Grafik üzerine tıkladığınızda aynı Google Analytics’te olduğu gibi farklı sonuç sayfaları açılmakta.
Search Console Yeni Versiyonda Desteklenmeyen Özellikler (Şimdilik)
- Tarama İstatistikleri verileri (gün başına taranan sayfalar, gün başına indirilen KB miktarı, sayfa indirme süreleri)
- Robots.txt test aracı
- Google Arama’daki URL parametrelerini yönetme
- Uluslararası hedefleme (hreflang etiketlerini yönetme veya tercih edilen hedef ülke ayarlama)
- Veri işaretleyici aracı
- HTML geliştirmeleri
- Mesajlarınızı okuma ve yönetme
- Adres değişikliği aracı
- Tercih edilen alanı ayarlama
- Search Console mülkünüzü bir Analytics mülküyle ilişkilendirme
- Bağlantıları reddetme
- Eski içeriği dizinden kaldırma
- Mülk grupları
- Engellenen kaynaklar raporu
- Yapılandırılmış veri raporu
Kaynak: Google Search Console Yardım Sayfaları
https://support.google.com/webmasters/answer/9073702?hl=tr
Tıklama ve Gösterim oranlarının yanı sıra sıralama da tek grafik içerisinde görülebiliyor. Üstelik geriye dönük tam 16 ay giderek karşılaştırmalı analiz yapabiliyorsunuz.
Search Console’un yeni versiyonu hakkında biraz bilgi sahibi olduk. Sitenizin arama performansını yükseltmek ve arama motorlarında ilk sayfada en üstlerde yer almak için Yeni Search Console Kurulumu adlı makaleye göz atabilirsiniz.