Search Console Ayarları ● Google Seo
Seo yöntemleri ile internet sitelerini Google aramalarında üst kısımlara taşımak isteyenlerin, yönettikleri site ile ilgili tüm rapor ve hatalara erişebileceği hizmettir Search Console.
Search Console, içerik sahipleri ile Google arasında köprü işlevi görür. İnternet siteniz Google Botlar tarafından taranmadan önce Search Console etkileşimi yapıldı ise buradaki tanımlamış olduğunuz Robots.txt ve Site Haritaları üzerinden giderek sitenizi indekslemeye başlar. Eğer bu ayarlar yapılmadı ise Google Bot‘lar kendi algoritmaları doğrultusunda çalışarak sayfalarınızı indekslemeye başlar.
Önemli Hatırlatma!
Google 28 Mart 2019 itibariyle “Eski Search Console” hizmetini sonlandırıyor. Bunun yerine çok daha kullanışlı ve hızlı çalışan “Yeni Search Console” hizmetini beta olmaktan çıkararak tüm web masterların kullanımına sunuyor. Yeni versiyon Google Search Console’u kullanmak için bu tarihi beklemenize gerek yok. Yaklaşık 6 aydır yeni versiyon beta sürümü olarak kullanılabiliyor. Yeni Search Console Ayarları ile ilgili yazımı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Google Search Console Nasıl Çalışır?
Adım 1. Üye Olma ve Aktivasyon İşlemi
Öncelikle aktif bir Google Hesabınız olması gerekiyor. Tarayıcınızdan https://www.google.com/ webmasters/ tools/ home?hl=tr adresine girin.
Giriş yaptıktan sonra site ekle bölümünden yönetmek istediğiniz siteleri ekleyiniz. Burada önemli nokta, sitenizin tüm varyasyon ve sub domainlerini eklemeniz gerektiğidir.
http://ornek.com
http://www.ornek.com
https://ornek.com
https://www.ornek.com
sub.ornek.com
Önemli Uyarı:
Google Nisan 2019 itibariyle sitenizin tamamını domain.com şeklinde göreceğini açıkladı. Yani yukarıdaki kuralın geçerliliği bu tarih itibariyle son buldu. Sitenizin kaç varyasyonu olursa olsun Google sadece domain.com olarak görecektir.
Site ekleme işlemi bittikten sonra eklediğiniz her bir site için doğrulama gerecektir. Doğrulama kodu veya diğer alternatif yollarla doğrulama işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Burada en sık kullanılan “meta-tag” doğrulama yöntemidir. Google’ın sizin için ürettiği bu meta kod öbeğini internet sitenizin ana sayfasında <head></head> tagları arasına yazmanız gerekiyor.
Bu işlemi isterseniz 3. parti bir editör yazılımı ile gerçekleştirebileceğiniz gibi hazır site yazılımlarında da Sayfa/Kod Düzenle bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. Bu kodu yazdıktan sonra Google Console’a gelip Validate/Doğrula butonuna basmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra ikinci adıma geçiyoruz.
Adım 2. Site Haritası ve Robots.txt Yükleme İşlemi
Bu aşamada Google Botları ve diğer arama motorlarına ait tarama botlarının sitenizi tararken hangi dizinleri index edip hangilerini index etmemesi ayarlanır. Daha doğrusu bu dosya internet sitenizin bulunduğu dizindedir ve bu aşamada Robots.txt dosyasının içeriğini görüntüler ve test edebilirsiniz.
Düzenleme işlemini sunucu dizinindeki Robots.txt dosyasını bir editör yardımıyla açıp gerçekleştirebilirsiniz. Eğer WordPress üzerinde Yoast Seo eklentisini kullanıyorsanız eklentini “SEO>Araçlar” menüsünde Robots.txt düzenlemesi yapabilirsiniz.
Örnek bir Robots.txt şu şekildedir.
Burada sol alt köşede 0 Hata 0 Uyarı ibaresini gördüyseniz Robots.txt konfigurasyonunda olumsuzluk yok demektir. Arama motorları için gerekli dizin erişim yetkilendirmesini yaptıktan sonra Site haritası yükleme aşamasına geliyoruz.
Site Haritası Yüklemek için wordpress, joomla, cms vb. kullandığınız bir hazır web platformu var ise plug-in‘lerden faydalanarak yada elle yazarak bir site haritası sayfası oluşturabilirsiniz. Site haritalarının belirli aralıklarla veya her yeni sayfa/yazı eklendiğinde otomatik güncellenmesi gerekir.
Bunu 3.parti eklentilerle yapabilirsiniz. Site haritasının yayınlandığı sayfa isimlerini ve yollarını Search Console’da Tarama menüsü altında bulunan Site Haritaları kısmından ekleyebilirsiniz. Sitenizin her versiyonu (mobil, desktop) ve sub domaini için ayrı ayrı site haritası oluşturup Google’ a yolunu tanımlamanız gerekiyor.
Tarama > Site Haritaları bölümünde site haritalarınızın yollarını ekleyip test edebileceğiniz gibi site haritalarında Google’ın tespit ettiği hatalar ve çözüm önerilerini de görebilirsiniz. Google’da en üst sıralarda yer almak ve burada yerinizi korumak istiyorsanız Google Search Konsol uygulamasını ve çözüm önerilerini güncel bir şekilde takip edip gerekli düzenlemeleri yapmalısınız.
Bir sonraki yazıda 28 Mart 2019 itibariyle geçiş yapılacak Yeni Search Console‘da diğer araç ve parametrelere inceleme imkanı bulacağız.