HP Procurve Switchlerde Loop Problemi ve Çözümü
Hp akıllı switchlerde Loop hatasının önüne geçebilmek için alınması gereken tedbirler ve konfigürasyon değişiklikleri.
Orta çapta bir local networkte bile çok sıklıkla olmasada Loop (döngüsel hata) problemi ile karşılaşmak bir Ağ yöneticisi için hiç karşılaşmak istemediği bir durumdur. Ancak bu tür ölümcül hataların önüne alınacak basit fakat kullanışlı yöntemler ile geçmek mümkün.
Loop hatasını önlemek için en bilinen iki yöntem bulunmakta. Birincisi Spaning Tree yöntemi, ikincisi ise Loop Detect yöntemidir. Spaning Tree yöntemini ilerleyen makalelerimizde ele alacağız. Ancak şimdilik Loop Detect yordamı ile hatanın oluşmasını engellemeye çalışacağız.
İsterseniz sonucu görmek açısından kullanmadığınız yedekte bulundurduğunuz bir switch ile deneme yapabilirsiniz. Sonuçları daha net anlayabilmek için switchimizi açalım ve açıldıktan sonra konsoldan bağlanalım telnet ile. Config ekranına gelelim ve burada “erase startup-config” komutu ile switchimizi fabrika ayarlarına döndürelim. Böylelikle üzerinde varolması muhtemel konfigürasyonları kaldırmış olacağız.
Switch yeniden başladığında tekrar config satırına geçelim ve burada sırasıyla şu iki kod satırını yazalım.
> loop protect 1-48
> loop protect disable-timer 300
Birinci satırda hangi portlarda loop algılamasının yapılacağı tanımlanır. 1-48 yazmak 1’den 48’e kadar tüm portları algılaması anlamına gelir.
İkinci satırda ise karşılaşılması muhtemel loop algılamasının geçici bir durum olması ihtimaline karşın ne kadar sürede portun disable edileceği saniye cinsinden ayarlanır. Buradaki 300 parametresi 300 saniye sonra loop’a düşen port veya portların pasifize edileceğini belirtir.
Makalemizde yazılan yönetemi deneme amaçlı olarak boşalttığımız switchte uygulamadan önce tek bir patch kablonun iki ucunuda aynı switche takalım ve statusten loop olayının adım adım nasıl geliştiğini CPU kullanım yüzdesini takip ederek görelim. CPU kısa sürede maksimum seviyeye gelecektir. En üst seviyeye gelmeden yani switch kilitlenmeden önce loop detect komutlarını yukarıdaki gibi uygulayalım. Enter tuşuna bastığınız anda loop a sebep olan iki portunda link lambalarının söndüğünü ve pasifize olduğunu göreceksiniz.
Etkili yöntemlerden biri olan Spaning Tree Protokolü (STP) ile ilgili ilerleyen makalelerimizde daha geniş ele alacağız. Spaning Tree hakkında detaylı bilgileri >>HP Procurve Switchlerde Spaning Tree Konfigurasyonu adlı makalemizde bulabilirsiniz.
Şimdilik bu kadar. Eğer denerken sorunla karşılaşırsanız mutlaka bu makaleye yorum olarak yazın. Yardımcı olmaya çalışırım.
farklı vlan lar var ise nasıl bir işlem yapıyorsunuz? örneğin vlan 1 i kullanmıyor. vlan 10 ve vlan 100 var.
Farklı vlan var ise bu yöntemi değil Spanning Tree yani STP protokolünü devreye almanızı tavsiye ederim. Hem daha güvenli hemde switch cpu da daha az yük oluşturacaktır.