Broadcast, Unicast, Multicast ve ARP Yapısı
Switchler üzerinden kullanıcıların birbiriyle haberleşmeleri ve internete çıkabilmeleri için öncesinde birtakım protokollerin sağlanması gerekmektedir. Kullanıcı, bilgisayarını ilk açtığında bağlı bulunduğu switche broadcast gönderir. Gönderilen broadcast içerisinde bilgisayarın Mac adresi bulunur. Bağlı bulunduğu switchten başlayarak local networkteki her noktaya broadcast ulaşır. Router, Firewall, Switch veya Sunucu ile karşılaştığında configurasyona göre bu broadcast’ e cevap verilir. Reply olarak bilinen bu paket broadcasti yayınlayan kaynak kullanıcıya ulaşır. Cevaba göre kullanıcı Vlan’ e dahil edilebilir, DHCP’ den IP alabilir veya sunucudan yetkilendirme alabilir. Reply paketi kullanıcı bilgisayarına ulaştığı andan itibaren olumlu cevap alındı ise karşılıklı Unicast ve Multicast yayını başlar.
Switchlerin temelde çalışma mantığı ve onları çoklayıcı hub’lardan ayıran en önemli özelliklerinden biri de budur. Broadcast paketi kaynak pc den gelebileceği gibi switchten de belirli aralıklarla yayınlanır. Switchler kendi aralarında da bu yöntemle haberleşirler. MAC adresinden IP almak amacıyla herzaman unicastten önce broadcast yayınlanır.
PC ve switchler tarafından yayınlanan Broadcast paketler Routerdan dışarı çıkamaz. Sadece local networkte haberleşmeyi sağlamak üzere varolabilirler. Router’ın dışına sadece unicast ve multicast paketler çıkabilir. Worm türü viruslerinde local networkte broadcast mantığı ile yayıldığı bilinmektedir.
ARP(Address Resolution Protocol ): Broadcast, Unicast ve Multicast paketler ile Mac adreslerine göre network elemanlarını ve kullanıcıları birbirleriyle haberleştiren ve kısa adı ARP olan Adres Çözümleme işlemini gerçekleştiren protokoldür.