HP E-Serisi Switch Konfigurasyonu [1]-Spanning Tree
[dropcap]B[/dropcap]u makalemizdeHP Procurve E-serisi network switchlerin birbirleriyle yedekli çalıştırılması için gerekli ayarlardan bahsedeceğiz. Temel network topolojisinin merkezini inşa edeceğiz bir anlamda. Temel Ağ topolojilerinde zincirleme prensipten sıyrılarak ağaç (-tree) yapısında bir topoloji üretmek gerekiyor. Bu sayede local network hem daha verimli hemde daha güvenli çalışacaktır.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sol taraftaki 1 nolu bölgenin switch yapısı mantıksal olarak çalışmayacaktır. Hatta kısa süre içerisinde loop yani döngüsel hataya girecektir. Ancak sağ taraftaki 2 nolu bölgede tree yapısı dediğimiz ağaç topolojisine sahip bir network kurmak hız ve verim açısından daha yerinde olacaktır.
Ancak Tree yapısında bir network kurmadan önce planlama yapılırken düşünülmesi gereken ilk şey kök switch(root switch) görevini hangi switch yapacak, bunun belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle Switchlerde fabrikasyon olarak bir öncelik değeri girilmiştir. Bu değer 0-61440 dir. Eğer bu ayar yapılmadı ise doğal olarak switchlerin tamamının 61440 olacağından switch MAC adreslerinden sayısal olarak en küçük olan otomatik olarak kendini root switch yapacaktır. Switch konfigurasyonuna başlamadan önce bu Priority değerini kök switch olarak planladığımız switch üzerinde ve diğer kenar switchler üzerinde set etmeniz gerekecektir. Bu sayede kendinize bir root switch ayarlamış olacaksanız. Yani bir anlamda network temelinizi bu switch üzerine atacaksınız. Kök switch olarak backbone türü switchler kullanacağınız gibi kenar switchlerdende kullanabilirsiniz. Verimlilik ve hız açısından düşünülürse backbone switch seçmenizi tavsiye ederim. Kök switchi belirlediğinizde kuracağımız ağ topolojisi aşağıdaki gibi bir topolojiye sahip olacaktır.
Üstteki resimde bir Root (Kök) switchin console arayüzünde çalıştırılan -show spanning-tree komutunu görmektesiniz. Bu omurga switch olduğu için priority değeri 0 olarak ayarlanmıştır. Ayrıca Root Port bölümünde “This switch is root (bu switch kök switchtir)” yazmaktadır. 0, 1, 2 – 15′ e kadar değer alabilen priority parametresi ve karşılık gelen switch priority değerlerini liste halinde görelim;
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]
Root Priority Switch Priority
0 –> 0
1 –> 4096
2 –> 8192
3 –> 12288
4 –> 16384
5 –> 20480
6 –> 24576
7 –> 28672
8 –> 32768
9 –> 36864
10 –> 40960
11 –> 45056
12 –> 49152
13 –> 53248
14 –> 57344
15 –> 61440
[/box]
Alt resimdeki gibi çift backbone kullanılan sistemlerde backbone’lardan biri kök switch olarak ayarlanırken Root Priority değeri “0“, diğerinin Root Priority değeri ise yedeklilik açısından “1” olarak set edilir. Biz bu topojide BB1’i kök switch olarak planladık. Ayarlarını BB1 ve BB2 için Konsol satırında set edelim;
bb1(config)#: spanning-tree priority 0
bb2(config)#:spanning-tree priority 1
Spanning Tree modelinin en önemli kuralı 1 Networkte sadece 1 Kök Switch bulunur. Bir switchin root switch olup olmadığını şu komutla sorgulayabiliriz:
bb1(config)#: show spanning-tree
Ekrana dökülen satırlarda Root Port kısımda This Switch is Root yazılı ise bu switch kök switchtir. Eğer Port A3 türü birşey yazıyorsa o port Root Switche giden porttur.
Root Port(RP): Her switch üzerinde Roota en yakın port olarak seçilen porttur.
Designated Port(DP): Root Switche götüren porttur.
Yedekli çalışma ve Load Balancing nedeniyle merkezde birbiri ile “Spanning Tree Protokolü” ile trunk edilerek bağlanmış iki adet backbone switch bulunmakta. Bu nedenle spanning tree protokolünü anlatmadan önce Trunk fonksiyonundan bahsedeceğiz.
TRUNK(Static):
Switchler arasında Fiziksel 2 veya daha fazla sayıdaki interface’i sanallaştırarak tek interface gibi çalışmasını sağlar. Trunk ile oluşturulan sanal interface’in maksimum hızı, kendisini oluşturan interface’lerin hızlarının toplamına eşit olacaktır. bu ayarın karşılıklı olarak her iki switchte de yapılması gerekir. Yukarıdaki şemada BB1 ile BB2 arasında A1 ve A2 interface’leri üzerinde Trunk işlmei uygulanmıştır. Switchlerde trunk yapmak için komut satırında şunları yazalım:
bb1(config)#: trunk A1,A2 trk1 lacp
bb2(config)#: trunk A1,A2 trk1 lacp
LACP(Dynamic): Trunk fonksiyonuna benzer. Farkı dinamik olarak çalışmasıdır. Yani interfaceler tek tek veya sanal olarak birlikte de çalışabilir. Komut satırında;
bb1(config)#: interface 1-2 lacp active