Hp Procurve Switch Komutları – Hp Switch Yapılandırma
HP Procurve switchler üzerinde çalıştırabileceğiniz temel switch komutları ve konfigürasyonu hakkında bilgileri sizler için hazırladım.

Index
Hp Procurve Switch Komutları
Hp Procurve switch komutları adlı bu yazımızda Procurve E-serisi akıllı (yönetilebilir) switchlerde bir takım denetim ve ayarların nasıl yapıldığından bahsedeceğim.
Ayarlarımızı anlatırken HP Procurve 2650 ve 2510 modelini baz alacağız. Ancak HP’nin diğer Procurve switch modellerinde de bariz bir farklılık olmayacağı için kolaylıkla diğer modellere de uyarlayabilirsiniz.
Yönetim Konsolu Bağlantısı
Öncelikle switch ile ne tür bağlantı kuracağınıza karar vermelisiniz. Örneğin üzerinde hiç bir konfigurasyon yoksa yada sizin bilmediğiniz konfigurasyonlar var ise mecburen Konsoldan bağlantı kurmanız gerekir. Switch ile PC arasındaki bağlantıyı bilgisyarınızdaki COM portu aracılığıyla sağlayabilirsiniz. Switch ile birlikte size verilen 1 adet rs232 bağlantı kablosu vardır, kutuda mevcuttur, eğer yok ise temin etmek zor olmayacaktır.
RS232 bağlantı kablosu şeklinde ararsanız kesinlikle bulursunuz. Sadece bazı Procurve modellerinde consol bağlantısı switchin ön yüzünde olur ve RJ45 tipinde bir porttur. Buradan konsol bağlantısını yapabilmek için daha farklı bir kabloya ihtiyacınız olacaktır. Bu kablonun bir ucu RJ45 diğer ucu RS232 tipindedir.
Bu bağlantı kablosu ile Switch ve PC arasındaki bağlantıyı sağladıysanız, geriye kalan tek şey switchi hangi programla yöneteceğinizdir. Yani Switchin konsol arayüzüne hangi programla bağlanacağınızdır. Bu konuda birkaç farklı seçeneğiniz olsa da en yaygın olarak kullanılan “putty, telnet veya hyper terminal” programları en kullanışlı olanlarıdır.
Biz konsol bağlantımızı Putty programı ile gerçekleştireceğiz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki Hyper Terminal programı Windows XP içerisinde hazır gir şekilde gelirken Windows 7 ve daha üzeri işletim sistemlerinde manuel olarak kurmanız gerekmektedir.

Son yıllarda üretilmiş notebook bilgisayarların com portu bulunmadığı için bir converter ile usb arabirimine çevirip bu sayede bağlantımızı kurabiliriz. Bunun için RS232 to USB converter gerekmektedir. Eğer bilgisayarınızda bir com portu mevcut ise zaten bu convertera ihtiyacınız olmayacaktır.
HyperTerminal, Putty, SecureCRT türü konsol arayüzleri ile Hp Procurve akıllı switchinizin CLI arabirimine erişebilirsiniz demiştik, şimdi fiziksel olarak bu bağlantıyı sağladıktan sonra yapmanız gereken standart switch bağlantı parametrelerini yazalım. Bu parametreler konsol yazılımlarının ve switch CLI arabirimlerinin bir çoğu için aynıdır.
- Protocol: Serial
- Port: COM3
- Baud rate: 9600
- Data bits: 8
- Parity: None
- Stop bits: 1

şeklinde olacaktır. Bu parametre dizisi Hp procurve switch komutlar nın çalıştırılacağı tüm console programları için geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken bir husus, Com portunun hangisi olduğunu belirleme noktasıdır.
Bunun için yandaki şekilde görüldüğü gibi Bilgisayarınızın Aygıt Yönetcisi bölümünde bulunan Bağlantı Noktaları adlı işlem ağacını açarak USB Serial Portu kontrol etmektir. Parantez içerisinde yazan Com portunu kullanabilirsiniz yada dilerseniz aynı ekranda üzerine sağ tıklayarak com port numarasını değiştirebilirsiniz.
Putty ile Switch Yönetimi
Bu ayarlar yardımıyla arayüz açıldığında “Enter” tuşuna üst üste iki kez bastığınızda konsol satırına düşeceksiniz.
Kullanıcı adı ve parolayı doğru yazdıktan sonra switchin adının (hostname) yazılı olduğu komut satırına düşer. Hatırlatalım, password ü yazarken yazdığınız karakter ve haneler gözükmez, sanki yazmıyormuş gibi gözükse de siz şifrenizi girmeye devam edin ve akabinde enter tuşuna basın.
Komut satırına düştükten sonra isterseniz “menu” komutu ile tüm bilgi ve ayarların bulunduğu menu sayfasına geçersiniz, yada ileri seviye bir kullanıcı iseniz komutları tek tek bu satırdan çalıştırabilirsiniz. Ayrıca “help” yada “?” yazarak switch komutlarını görebilirsiniz.
HP Konsol Yönetim Modülü
Eğer ileri seviyede bir network uzmanı değilseniz kesinlikle menu komutu ile açılacak ekranda çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu makalemizde de zaten menuler hakkında açıklamaların yanısıra aynı işlevi sağlayacak olan komutu da paylaşacağız.
Bir network için gerekli birçok konfigurasyonu menu komutu ile açılan Manager Mode ekranında gerçekleştirebilirsiniz. Hp Procurve switch komutları yazımıdan sonra yapılacak işlem ve ayarları bir sonraki makalemiz olan HP Procurve Switch Management Configurations adlı makaleden takip edebilirsiniz.