VmWare Sanal Sunucu Kurulumu – Host Config
İnternet ve Bilgisayarlar son sürat Cloud (bulut) teknolojilerine doğru giderken Sanal Sunucuların önemi bir kat daha artıyor.
VmWare Sanal Sunucu Kurulumu
Sanal Sunucu Kurulumu yazımızdan önceki yazımızda (VMware vSphere Virtualization – Sunucu Sanallaştırma) VmWare üzerinde sanallaştırma işlemine giriş yapmıştık. VmWare vSphere Esxi v5.5 versiyonun fiziksel sunucu üzerinde kurulumunu tamamlayarak Host Configuration, Pool Defination ve OS Installation bölümlerini anlatmak üzere bu yazımızı sizlere hazırladık.
Esxi v5.5 sanal sunucu üzerinde kurulumdan hemen sonraki default ayarlar geçerlidir. Network kartlardan tutun Storage ve Power Unit gibi birçok sistem bileşeninin konfigure edilmesi gerekmektedir. Hali hazırda bir farm var ise Vcenter ile bu sanal çiftliğe dahil edilip mevcut konfigurasyon şablonları otomatik olarak uygulanabilir. Ancak bu yazıda bir farm yapı değilde tekil yapıyı ele alacağız ve bu doğrultuda sanal sunucu kurulumu yapacağız. Sırasıyla Sanal Host’ u konfigure edeceğiz.
vSphere-vClient uygulamasını açalım ve kullanıcı adı ile parolayı girdikten sonra karşımıza gelen ekranda sol tarafta bulunan tree-list ten Esxi v5.5 sunucumuza ait ip adresine tıklayalım. Şu şekilde bir sayfa açılacaktır.
Bu sayfada bulunan sekmelere sırayla değinmek gerekirse;
Başlangıç
Summary:
Esxi sunucunuzun fiziksel bileşenlerinin ve lisans bilgilerinin bulunduğu General bölümü ile CPU yükü, Memory, HDD ve Network Bileşenlerinin (Eth ve Vlans) listelendiği Resources (Kaynaklar) kısmını göreceksiniz.
Virtual Machines:
Bu bölümde ise Esxi üzerinde koşan sanal sunucuların listesini göreceksiniz. Ayrıca yine bu sekmede herbir sanal sunucunun özet kaynak kullanım oranlarını da görebilirsiniz.
Resource Allocation:
Bu sekme altında CPU-Memory-Storage kaynaklarının toplam ve sunucu bazında kullanımlarını görebilirsiniz.
Performance:
Anlık ve geçmişe dönük sistem kaynaklarının tümüne ait istatistiksel ve grafiksel olarak bilgilendirme sağlar.
Configuration:
Bu sekme belkide en çok kullanılacak olan sekmedir. Çünkü Host ile ilgili ayarların tamamına yakını bu sekme altında yapılacaktır. Birazdan detaylı olarak değineceğimiz için fazla bir şey yazmıyorum.
Local Users & Groups:
Esxi v5.5 sunucusuna erişimlerin ve yetkilendirmelerin yapıldığı sekmedir. Tüm kullanıcı ve gruplar bu sekme sayesinde yönetilebilir.
Events:
Local loglama ve olay günlüklerinin tutulduğu bölümdür.
Permissions:
Yetki ve erişim (policy) parametrelerinin tanımlandığı bölümdür. Yani kullanıcıya atanacak olan yetkilendirmenin içeriği burada hazırlanır. Kullanıcının izleyici mi, standart kullanıcı mı yoksa yönetici mi olduğu bu parametreler sayesinde belirlenir.
Kısaca sekmeler hakkında bilgi verdikten sonra VmWare Host Configuration işlemine başlayabiliriz.
Host Configuration:
1.Health Status:
Healt Status başlığına tıkladığınızda Fiziksel olarak çalışmakta olan sunucunun fiziksel bileşenlerine ait parametrik değerler ve yorumlar listelenir. Listedeki artı butonlarına basıldığında bileşene ait bilgiler açılacaktır. İşlemciler, Memory, Güç Beslemesi, Fan durumları ve yazılımsal bilgiler bu ekran üzerinden takip edilebilir. Bu ekranda herhangi bir ayar ya da parametre girişi yapılamaz.
2.Processors:
Bu başlığa tıkladığınızda yine fiziksel sunucuya ait gerçek ve mantıksal CPU miktarları ve kapasiteleri listelenir. Ayrıca Sunucu marka-model-seri numarası gibi bilgileri de bulmak mümkün. Sağ üstte çıkacak olan Properties yazısına tıkladığınızda mantıksal yada diğer bir deyişle sanal CPU özelliği (Hyperthreading Enable/Disable) açılabilir kapatılabilir.
3.Memory:
Sanal sunucuların ve Esxi sunucumuzun kullandığı Ram bellek miktarlarını görebilirsiniz. Herhangi bir ayarlama yada parametrik işlem yapılamaz.
4.Storage:
VmWare Esxi Sunucumuz üzerinde sanal sunucular oluşturmadan önce yapılması gereken en önemli işlemlerden biridir. Local Harddiskler ve Storage üniteler bu başlık altında Host’ a tanıtılır. Local diskler otomatik olarak eklenebiliyor olsa da depolama ünitelerini eklemek için bu ekran kullanılır. View bölümünde Datastores ve Devices adında iki buton bulunmakta. Datastores tıklandığında mantıksal disk bölümleri görüntülenir. Devices butonunda ise fiziksel diskler veya raid yapı görüntülenir. Fiziksel Cd-Dvd Rom’da Devices butonu altında görüntülenir.
Datastores veya Devices görünümlerinin ikisinde de birinci listede seçtiğiniz öğe hakkında içerik alt kısımdaki kutu içerisinde görüntülenir. Dilerseniz alt kutu üzerinde bulunan Properties linkine tıklayarak ayar penceresini açabilirsiniz.
Esxi v5.5 dosya tipi olarak kendi standardı olan VMFS5 dosya sistemini kullanır. Disk yönetimi ve yetkilendirmesi işlemleri kolaylıkla bu ekranda yapılabilir. Ayrıca disk kullanım oranlarını da görmek mümkün.
5.Networking:
Esxi Host üzerinde en önemli ve bir o kadar da detaylı olan networking konfigurasyonuna biraz değinelim ancak ilerleyen zamanlarda ayrı bir yazı olarak detaylı bir şekilde anlatmak gerekecek.
Esxi, networking tarafında da tıpkı cpu ve storage gibi hem fiziksel hem sanal olarak destek vermekte. Kısaca sanal networkü anlatmak istersek, Vmware network haberleşmesini vSwitch olarak adlandırılan Sanal Cisco switchler ile sağlar. Fiziksel sunucunun ethernet interface’ leri de Sanal sunucunun uplink bağlantıları olur. Her bir sanal switch üzerinde uplink hariç 120 adet port/interface bulunur. Bu portlar üzerinde VLAN konfigurasyonu yapabilirsiniz. Şekil üzerinde de en alttaki vSwitch2 üzerinde çizerek gösterdim. Sanal vSwitchlerin çalışma şeklini anladıktan sonra yeni bir network yada alt network oluşturmak, bu network içinde Vlan interface’ leri tanımlamak hiçte zor olmayacaktır. Sanal sunucu kurulumu için networking için şimdilik bu kadar bilgi bizim için yeterli.
6.Storage Adapters:
Fiziksel sunucunun Internal/External SCSI adaptörleri, Cd/Dvd-ROM, Sata/IDE Controller ve Array Card gibi I/O cihazlarını listeler ve bunlar üzerinde gerçekleştirmek istediğiniz aksiyonları yönetir. Yeni eklediğiniz bir I/O cihazı bu arayüzden faydalanarak Esxi sisteme entegre edebilirsiniz.
7.Network Adapters:
Bu bölümde fiziksel sunucunuza ait fiziksel network ethernet porlarını görüntüleyebilirsiniz. Herhangi bir ayar yada değişiklik yapmanıza izin verilmez.
8.Advanced Settings:
Bu kısımda ise sanal sunucu kurulumu yaparken ileri düzey ekstra ayarlar yapılabilir. İleri düzeyden kasıt fiziksel sunucu üzerinde çalışan servislerin kullanımıdır. Örneğin HP-ILO yada HP-Smart Array uygulamasının/servisinin yönetilebilmesine imkan sağlamak amacı ile bu bölümde Esxi sistemine entegre edilebilir.
9.Power Management:
Bu bölümde ise fiziksel Enerji Beslemesi hakkında infolar bulunur. Ayrıca sağ üst kısımda bulunan Properties linkine tıkladığınızda çalışma performansını seçebileceğiniz bir ekran gelecektir. Genelde “High Performance” seçeneği seçilir.
En önemli konfigurasyon aşamaları bunlardan ibaret idi. Yukarıda bahsettiğimiz ayarlar Esxi Sistem için olduğundan dolayı bu ayarlar yapılmadan hiçbir sanal sunucuyu kurmanız tavsiye edilmez. Aksi takdirde daha sonra yapacağınız bir değişiklik tüm sanal OS’ ları etkileyebilir.
Software bölümünde yer alan başlıklar Esxi Sistemin uygulama tarafı ile ilgilidir. Zaman ayarı, IP routing ayarı, DNS ve AD üyeliği, sanal sunucuların otomatik zamanlamalı açılıp kapanmasını, Firewall ve Remote Access, Servis portlarını değiştirme veya erişimini ip bazında kısıtlama, Esxi servislerini çalıştırma veya durdurma, Host Cache ve SSD desteği, Sistem Kaynaklarının ileri düzey yönetimi gibi ayarlar yapılabilir.
VmWare vSphere v5.5 Esxi Host, tüm ayarları yukarıda anlatıldığı gibi yapıldıktan sonra sanal sunucuların kurulması için hazır haldedir. Bir sonraki yazımızda VmWare vSphere v5.5 üzerinde Pool oluşturma ve OS kurulumu işlemine değineceğiz.