VMware vSphere Virtualization – Sunucu Sanallaştırma
Bulut teknoloji ile tanışalı daha çok olmadı dün gibi hatırlıyorum. Bulut teknoloji ile birlikte “Sanallaştırma – Virtualization” sistemleri doğdu. Sanal disk, sanal ram hatta sanal network.
Son zamanlarda network ağırlıklı konularda makale yayınladım. Vmware vSphere kurulumu üzerine birkaç güncel bilgi eklemek istedim. Sanal Sunucu ve Depolama Sistemleri ile ilgili daha önceki makalelerimizde kısaca değinmiştik aslında. (Bknz. Data Center Sanallaştırma Çözümleri adlı makalemiz) .
Sanallaştırma Planlaması
Şimdi ise sanallaştırma (virtualization) konusunu biraz daha detaya inerek anlatmak istedim. Bu nedenle VMware vSphere (Esxi 5.5) ile HP DL380 Sunucu ve MSA 6000 Storage üzerinde gerçekleştirdiğim sanallaştırma işlemini resimli olarak aktarmaya çalışacağım. Öncesinde kısaca sanallaştırmaya dair birşeyler söylemek istiyorum.
Öncelikle Fiziksel sunucu üzerindeki RAM-İşlemci-HDD üçlüsünü birlikte değerlendirdikten sonra kaç adet sanal sunucu çalıştırılabileceğine dair planlama yapalım. Burada en belirleyici bileşen Ram’ dir. Linux veya Microsoft tabanlı olsun, Sunucu İşletim Sistemleri 2 Gb taban bellek ile çalışabiliyor olsa da en ideal taban Ram kapasitesi minimum 8 Gb olarak düşünülmelidir. Harddisk planlaması yaparken sunucu üzerinde ne koşturacağınıza göre değişkenlik gösterecektir. Yani Dizin sunucu, Web sunucu kurulacak gibi düşünürsek İşletim sistemi başına minimum 100 Gb alan yeterli olacaktır. Ancak Web servis türünde bir sunucu kuracak iseniz yani sadece aktarım yada köprü olarak işlev görecek sunucu için 50 Gb yeterli olacaktır.
Microsoft Windows Server 2012 işletim sistemi güncellemelerle birlikte yaklaşık 25 Gb disk alanı kaplamaktadır. Son olarak CPU planlaması yapalım. İşlemci planlamasını diğer iki bileşenden farklı olarak sanallaştırılan CPU’ lar üzerinden yapacağız. Hem işlemciyi hem çekirdekleri sanallaştırma yoluyla planlama yapılabilir. Burada yapılan aslında bir anlamda “Virtual Over Clock” işlemidir. Önemli olan bir diğer nokta Power Supply yeterli gücü sağlayabilir mi? Bunu netleştirdikten sonra işlemciyi son transistörüne kadar kullanabilirsiniz.
Vmware Esxi
Planlamalar yapıldıktan sonra Raid ile yapılandırılan local diskler üzerinde partition yapmadan ham halde VmWare kurulumuna başlayacağız. Ücrestiz Vmware Esxi sürümünü indirebilmek için Vmware internet sitesini ziyaret ediniz.
Sunucunuz usb-iso kurulumlarını destekliyor ise indirilen iso dosyasını bir flash bellek yardımıyla sunucuya takınız. Eğer desteklemiyor ise CD/DVD bootable olarak yazdırınız ve bu yöntemle kurulum aşamasına geçiniz.
Vmware – Vsphere Kurulumu
VMware, kurulum öncesinde sizden bir takım parametreler isteyecektir. Uygun parametrelerin girişini yaparak kuruluma başlayın. Linux tabanlı bir OS kurulumu başlayacaktır. Kurulum sona erdiğinde sizden network ve password bilgileri isteyecektir. Bunları da uygun bir şekilde belirledikten sonra sunucu üzerinde bire bir yapacağımız işlemler bitecektir. Bundan sonraki aşamalarda belirlediğiniz IP adresi sayesinde uzak terminallerden erişim sağlayacağız. Yönetimi gerçekleştireceğiniz pcde web browser adres satırına VMware Esxi sunucunuz için belirlediğiniz ip adresini başında ve sonunda herhangi birşey eklemeden yazınız. Açılan sayfada Vclient ile Vcenter için download linkleri listelenecektir. Alttaki resimde de görüldüğü gibi Getting Started başlığı altında bulunan Download vSphere Client linkine tıklayınız ve Vmware vSphere Client uygulamasını download ediniz.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz ve kurulumunu yaptığınız vClient uygulamasını çalıştırın. İlk olarak karşınıza Login ekranı gelecektir.
Bu ekranda VMware Vsphere Kurulumunda sunucuya verdiğiniz IP ve kullanıcı adı ile şifreyi girerek login olun. Login olduğunuzda karşınıza aşağı yukarı şu şekilde bir ekran çıkacaktır.
Bu ekrandan yeni sanal sunucu oluşturabilir, yetkilendirme yapabilir, fiziksel network kartları sanallaştırabilir, bağlı diskleri yönetibilirsiniz. Esxi sunucuların yönetimi tamamen buradan yapılabilir. Sunucunun fiziksel olarak kendi üzerinde herhangi bir management uygulaması yoktur. Sunucunun kendi üzerinde sadece kullanıcı işlemleri ve network ayarı gibi basit ayarlar yapılabilmektedir. Bu nedenle Sanal Sunucularımızı Vsphere Vclient uygulamasının arayüzünden yöneteceğiz. Bir Vmware Vsphere lisans numarasına sahipseniz lisanslama işleminide yine bu uygulama üzerinden yapacaksınız. Makalemizin ilk kısmı olan Kurulum bölümü burada bitiyor. Bir sonraki makalemizde “Sanal Server Nasıl Kurulur – Host Config?” (VmWare Sanal Sunucu Kurulumu – Host Config) konusuna göz atacağız.