Microsoft Server Lisanslama Modelini Değiştirdi
Microsoft Sunucu tabanlı ürünlerinde kullandığı lisanslama şeklini değiştirdi. Bundan sonra nasıl bir lisanslama modeli kullanacak?

Microsoft Server Lisanslama Modeli için 2016 yılı itibariyle sunucu tabanlı ürünlerinde lisanslama modelini değiştirdi. Şimdiye kadar ürün başına ve kullanıcı başına lisanslama modelini benimseyen Microsoft radikal bir kararla çekirdek başına fiyatlandırma yaparak sunucu tabanlı yazılımlarını pazarlayacak.
Şimdilik masa üstü yazılımları etkileyecek bir durum yok. Ayrıca analistlerin öngörüleri, orta ölçekli sunucu barındıran şirketler Windows Server 2012 R2 lisansına yakın bir maliyet ile karşılaşacaklar.
Ancak piramitin en üstünde bulunan Cloud Şirketler için önceki lisanslama modellerine oranla daha yüksek bir maliyet oluşturacağı düşünülmekte. Maalesef bu da hizmet alan şirketlere ve son kullanıcılara ekstra maliyet çıkaracaktır.
Microsoft’un 2016 itibariyle Sunucu yazılımlarında gerçekleştireceği “Standart Edition” versiyonu için lisanslama maliyetlerini gösteren tabloyu inceleyecek olursak;
Lisans Modeli
- Sadece 1 adet sunucu üzerinde bulunan 2,4,6,8 ve 10 fiziksel çekirdek için 8 çekirdek lisansı, (2012R2’ye yakın bir maliyet).
- 2 adet işlemciye sahip bir sunucu üzerinde bulunan her 2,4,6,8 fiziksel çekirdek için 8 çekirdek lisansı(2012R2’ye yakın bir maliyet) ve 10 çekirdek için 10 çekirdek lisansı(ekstra maliyet).
- 4 adet işlemciye sahip bir sunucu üzerinde bulunan 2,4,6,8 fiziksel çekirdek için 16 çekirdek lisansı(2012R2’ye yakın bir maliyet) ve 10 çekirdek için 20 çekirdek lisansı(ekstra maliyet)
Görüldüğü üzere iki işlemci ve 8 çekirdekten daha fazla CPU’ya sahip olan datacenter’lar için ekstra maliyet oluşmaktadır.
Microsoft’u bu şekilde bir “Microsoft Server Lisanslama Modeli ” uygulamasına iten en büyük neden Sanal yapının ta kendisidir aslında. Gelecek 10-15 sene süresince Cloud & Virtualization ayrılmaz ikilisi etkisini devam ettireceği için düşmesi planlanan yazılım maliyetlerinin bir anlamda önü kesilmiş oldu. Sanal sistemlerin en büyük getirilerinden biri olan lisanslama maliyetinin düşük olması seçenek dışı kalacak gibi. Küçük ölçekli sunucu sistemleri şimdilik etkilemeyeceği söylense de ilerleyen zamanlarda tamamen bu model uygulanacaktır.
Microsoft Sunucu Sistemlerde neredeyse tek el konumundadır. Bunda en büyük payı sınırsız destek, satış ağı ve güvenilirlik (güvenlik değil güvenilirlik) gibi nedenler yatmaktadır. Son yıllarda geliştirilen yazılımların %88 kadarı .Net üzerinde geliştirildi. Aslında biraz da yazılım&donanım pazarı Microsoft’a bağımlı hale geldi.
Açık kaynaklı yazılımları tercih etmek köklü bir değişikliği gerektirecektir. Bu da hem zaman kaybı ve hem de yüksek maliyet anlamına geleceğinden, kişiler/kuruluşlar kolay kolay bu yola girmek istemezler. Artan maliyetleri bahane ederek son kullanıcılara yansıtmak gibi en kolay olan yolu tercih edeceklerdir. Bu da bizden bir eleştiri olarak gelsin.