OS Blog

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, KVKK Nedir?

İnternet siteleri tarafından toplanan kullanıcı çerez verileri, Avrupa Birliği’ nin GDPR ve Türkiye’ nin KVKK kanunlarına uygun şekilde kayıt altına alınabilecek.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, KVKK Nedir?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu KVKK Nedir ?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu KVKK nedir? Kimleri kapsar? Yasa yürürlüğe girdikten sonra internette nasıl bir değişiklik olacak? Kullanıcıları ve yayıncıları ne tür sorumluluklar bekliyor? Türkiye’ de İnternette yayın yapan tüm kategorilerdeki web sitesi, uygulama ve yazılımlar 7 Nisan 2016 tarihinden itibaren “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu KVKK” kapsamında denetimine tabii olacak. Yayıncılar ve son kullanıcılar ise bundan böyle ilgili kanun hükmü ve yasal mevzuat doğrultusunda hareket edeceklerdir.

Bu makalede sadece ülkemiz sınırları içerisinde geçerli olan ve T.C. Vatandaşı olsun olmasın herkesi bağlayan “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” hakkında bilgi ve döküman paylaşacağım. Henüz çok yeni ve bilinmeyenlerle dolu bir konu, bu nedenle yararlı olacağını düşündüm. Bir sonraki yazımda ise GDPR yani Avrupa Birliği ülkelerinin Kişisel Verilerin Gizliliği konulu ortak müktesebatı hakkında olacak.

kişisel verilerin korunması kvkk

KVKK Kanun Tarihçesi?

ilkel bilgisayar

Bunun için Türkiye’ nin bilgisayarla ilk tanıştığı yıllara gitmemiz gerekecek. 1980′ li yılların henüz daha başlarında iken belki çoğumuzun hakkında bilgi sahibi olmadığı ve hatta çoğumuzun hayatta bile olmadığı bir dönemde bilgisayar, en ilkel hali ile girmişti aslında hayatlarımıza. 1981 yılında çıkarılan 108 sayılı kanun ile “Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Kapsamında Bireylerin Korunması Sözleşmesi” imzalandı. Aradan 10-15 yıl geçtikten sonra 90′ ların ortalarında bilgisayarlar iş yerlerinden çıkarak evlerimize girmeye başladı. Ülkemizde 1990′ lı yıllarda kişisel verilerin korunması yada gizliliği kapsamında herhangi bir çalışma, düzenleme yapılmadı.

  • Ancak 2000 yılına gelindiğinde ilk kez “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu KVKK”  için meclis komisyonu kuruldu.
  • Bu tarihten sonra 2003 yılında “Kişisel Verilerin Korunması Kanun Taslağı” hazırlandı.
  • Yaklaşık 5 yıl sonrasında 2008‘ de Kanun çalışmalarına yönelik yeni bir girişimde bulunuldu.
  • 2011 yılına gelindiğinde yapılan Anayasa Değişikliği ile Kişisel Verilerin Korunmasına dair 20.madde eklendi.
  • 26 Aralık 2014 Tasarı Alt Komisyonlara görüşülmek üzere gönderildi.
  • 5 Ocak 2015 Tasarı Üst Komisyonlara iletildi.
  • 12 Ocak 2015 Kanun Taslağı AB Uyum Komisyonundan geçti.
  • 18 Ocak 2016 Kanun Tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Meclise sunuldu.
  • 10 Şubat 2016 Meclis Adalet Komisyonu Taslağı Meclise taşıdı.
  • 17 Mart 2016 108 sayılı Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
  • 7 Nisan 2016 “6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” Meclis Genel Kurulunda kabul edildikten sonra Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kişisel Veriler Nelerdir?

kişisel verilerin güvenliği

Kişisel Verilerden kasıt, kullanıcı internet sitesini ziyaret ettiğinde site yazılımı ve 3. parti yazılım ve “trackinc code” dediğimiz takip ve analiz uygulamalarına ait eklentilerin toplamış olduğu datalardır. Bu datalar ile sitenin geliştirilmesi, istatistiki veri oluşturma ve 5651 sayılı kanun kapsamında log kayıtlarının tutulması işlemi gerçekleştirilir. Bu verilerin nasıl ve ne şekilde toplanacağı ve ne amaçla kullanılabileceği 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu KVKK ile belirlenmiştir. Kişisel Veriler:

  1. IP Adresi (Dinamik & Statik Ip Adresi)
  2. Servis Sağlayıcı bilgisi
  3. Kullanıcı Adları
  4. E-posta adresleri
  5. İletişim bilgileri
  6. Kullanıcı eğilimleri (ürün-kategori seçimleri)
  7. Oturum açma/kapama tarih bilgisi
  8. Lokasyon bilgileri.
  9. Kullanıcı yaş/cinsiyet bilgisi
  10. Genel Alışkanlıklar, eğilimler v.s.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Avatar Techman dedi ki:

    Gdpr Türkiyede geçerli mi?

    No votes yet.
    Please wait...
    1. sigma sigma dedi ki:

      Gdpr Türkiye sınırları içerisinde geçerli değil. Sadece AB müktesebatını kabul etmiş ülkelerin sınırlarında geçerlidir. Ancak siz AB üyesi bir ülkede hizmet veren e-ticaret veya benzeri bir site yayınlayacağınız zaman GDPR şartlarına uygun davranmanız gerekiyor. Aksi halde sitenize AB ülkelerinden erişim yasağı konabilir.

      No votes yet.
      Please wait...
      1. Avatar Techman dedi ki:

        Son bir soru. Gdpr Ab ülkeleri dışında kabul eden başka bir ülke var mı?

        No votes yet.
        Please wait...
        1. sigma sigma dedi ki:

          Bildiğim kadarıyla henüz GDPR’ ı AB dışında bir ülke declare etmedi. Abd’ yi soruyorsanız o da kabul etmedi ve etmeyecekte.

          No votes yet.
          Please wait...
Bu web sitesi, bilgisayarınıza bilgi depolamak amacıyla bazı tanımlama bilgilerini kullanır.
Bu bilgilerin bir kısmı sitenin çalışmasında esas rolü üstlenirken bir kısmı ise kullanıcı deneyimlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
Sitemizi kullanarak bu tanımlama bilgilerinin yerleştirilmesine izin vermiş olursunuz. Kişisel Verilerin Korunması,
Gizlilik Politikası ve Çerez (Cookie) Kullanımı İlkeleri hakkında detaylı bilgi için KVKK&GDPR sayfamızı inceleyiniz.
Omersahin.com.tr
Copyright | 2007-2019