Fiber Optik Kablo Eğitimi – 2 [Güncellendi]
Uzak mesafe ve geniş bant aktarımın rakipsiz çözümü Fiber Optik Kablolarda Kaynaklama Eğitimi.
Görsel Fiber Optik Kablo Eğitimi’ nin 2. bölümünden kaldığımız yerden devam ediyoruz. Son olarak fiber optik kıl üzerindeki renkli tabakayı soyduktan sonra plastik tüpün içinden geçirmiştik. Plastik tüpün içinde bulunan metal çubuk sayesinde kaynak yapılacak yer dış etki ve darbelerden korunmuş olacaktır.
Fiber Sır Tabaka Soyma İşlemi
Tüpleri uygun bir şekilde taktıktan sonra fiber optik kılın üzerinde kalan ve son katman olan “sırlı tabakayı” yine 3 uçlu pens yardımıyla dikkatli bir şekilde kazıyacağız. Kazıma işlemi bittikten sonra alkollü mendil yardımıyla kalan leke ve benzeri artıkları temizleyelim. Fiber optik kılın en hassas olduğu aşamada olduğumuz için hem kablo hemde kendi sağlığımız için azami dikkat gösterelim bu aşamada. Temizleme işlemini bitirdikten sonra sıra kablo ucunu düz bir şekilde milimetre hassasiyetinde kesmeye geldi.
Fiber Optik Kablo Uç Kesme İşlemi
Fiber Optik Kablo Eğitimi ikinci aşama olan kaynaklama öncesi sır tabakası tamamen kalkmış olan fiber kılın üzerinde sadece kaynak katmanı kalmış durumda. Ve bu katmanın bitim yerinden füzyon makinesi ile ilk kaynak yapılacaktır. Bu nedenle kılın en uç kısmının düzgün bir şekilde kesilmiş olması gerekir ki karşı taraftan gelecek uç ile bire bir kaynaklansın. Böylelikle başarılı bir şekilde yüz yüze kaynak yapmış olacağız. Aksi takdirde uçlar düzgün bir şekilde kesilmedi ise füzyon makinesi “-invalid cut angle – geçersiz kesim açısı” hatası verecek ve kaynak işlemine başlamayacaktır. Bu nedenle elmas uçlu kesim aparatından yararlanarak düzgün bir kesim yapılır ve kaynak aşamasına gelinir. Füzyon makinesi kabul eedene kadar sürekli bu işlem tekrarlanır.
Fiber Optik Kablo Kılının Kaynaklanması İşlemi
Bu aşamada uç uca birleştirilecek olan fiber optik kablolar için aynı işlemler yapılır ve füzyon makinesinin karşılıklı kaynak yuvalarına hassas bir şekilde oturtulur. Her iki tarafında düzgün bir şekilde oturduğundan emin olduktan sonra füzyon makinesinin kapağı kapatılır.
Aşağıdaki resimde de görüleceği üzere füzyon cihazının üzerinde bir tuş takımı bulunmakadır. Bunların ne işe yaradığı resim üzerinde belirttim. Her iki ucu birleştirmek için cihazı “-Auto” moduna alınız. Dilerseniz önceden customize ettiğiniz kayıtlı parametreleri de seçebilirsiniz. Ancak Fiber Optik Füzyon makinesi yaygın olarak Auto modda kullanılır ve tercih edilir. Böylece cihaz kablo kalınlıklarını ve türlerini kendi belirler. Play tuşuna bastığınızda her iki taraftaki kıl uçlarını bire bir karşı kaşıya getirir ve kaynak işlemini gerçekleştirir. Sizde bu aşamaları ekran üzerinde canlı olarak takip edersiniz.
Yukarıdaki resimde olduğu gibi 00.00 db. mesajını alırsanız ve cihaz başka bir hata mesajı vermez ise kablo kusursuz bir şekilde kaynaklanmış demektir. Bu mesajı alır almaz üst kapağı açın.
Kaynak Bölgesi Muhafaza Tüpünü Sabitleme İşleme
Üstteki resimde sarı okla gösterilen ve kaynak bölgesinin yanında bulunan metal mıknatıslardan yararlanarak, kılların birleştiği kaynak noktası tüpün orta yerine gelecek şekilde hassasça ayarlanır.
Fiber Optik Kablo Eğitimi son aşama olan plastik tüpün yerine mühürlenebilmesi için uygun derecelerde ısıtılarak sıkılaşması gerekir. Bunun için füzyon makinesinin üst kısmında bulunan yere bırakılır ve mandallar kapandıktan sonra kapağı kapatılır ve cihaz üzerindeki zig zag işareti bulunan rezistans düğmesine basılır. Yaklaşık bir dakika sonra cihaz sesli olarak sizi uyarır ve plastik tüpü hazneden almanızı ister.
Fiber Optik Kablo Kaynaklama Başarılı!
Bu aşamayıda bitirdikten sonra kaynak yapılmış olan fiber optik kablo güvenli bir şekilde şelfin içine konulabilir. Fiber optik kablomuz artık ışık testi ve sonrasında kullanıma hazır. Diğer kılları da renklerine göre sırasıyla sonlandırdıktan sonra karşılıklı lazer testi yaparak çalışmalarımızı sonlandırabiliriz.