Core Switch Konfigurasyonu Nasıl Yapılır
![Core Switch Konfigurasyonu Nasıl Yapılır](https://www.omersahin.com.tr/wp-content/uploads/2015/07/core-switch-sys.jpg)
Bu makalemizde HP marka switch ve backbone switchlerde temel ayarların nasıl yapılacağını inceleyeceğiz. 3 farklı yol ile switch-PC bağlantısı yapılabilir. Ancak en çok kullanılan yöntem console arabirimi ile bağlanma tipidir.
Switchin önünde yada arkasında bulunan console (RS-232 yada RJ-45 portu) portundan switche özel üretilmiş konsol kablosu yardımıyla Pcmizin com portuna (seri bağlantı noktası) bağlanır. Daha sonra Hyperterminal yada SecureCRT türünde lisanslı yazılımlar aracılığıyla cihazın yönetim paneline geçilir. Eğer switch yeni ise fabrika ayarlarında olduğundan manager şifresi yoktur. Dolayısıyla ilk olarak bir manager (admin) şifresi tanımlanmalıdır. Bu konuya geçmeden önce switche bağlanmanın diğer iki yöntemini inceleyelim.
Eğer cihaz ayarlanmış ise yani ip numarası ve yönetici şifresi ayarlanmış ise Web Browser’ a cihazın IP numarası yazılarak girilebilir. Modemlerde bulunan yönetici arayüzlerine benzer bir arayüz karşılayacaktır sizi.
Diğer yöntem ise Telnet bağlantısı kurmaktır. Microsoft Telnet programına cihazın IP numarası girildiğinde aynen Hyperterminalin benzeri bir ekran sizi karşılayacaktır. Ancak Telnet ve Web Arayüz bağlantıları uzaktan yapılabilirken, Console bağlantı yöntemi ile cihaza fiziksel olarak Konsol kablosu yardımıyla bağlanmanız gerekecektir.
Makalemizde, daha yaygın kullanım şekli olduğu için Telnet ve Konsol bağlantı türünü anlatacağız. Şunu hatırlatmak isterim ki Telnet ve Hyperterminal programları Windows 98 ve Windows XP işletim sistemlerinde yüklü olarak gelmektedir. Size tavsiyem Vista yada Windows Seven kullanıyorsanız Hyperterminalin uyumlu bir versiyonunu internette bulup kullanabilirsiniz. Yada Windows eklentilerinden Telnet eklentisini yüklemeniz gerekecektir. Son olarak; yeni nesil Pc ve notebooklarda com portu bulunmadığından bir usb dönüştürücü temin etmeniz gerekmektedir.