IP Kamera mı, Analog Kamera mı?
Dijital Ip Kamera ile Analog Kamera Arasındaki Farklar
Analog ve Dijital Ip Kamera arasındaki farklardan bahsetmek gerekirse. Bugün ortalığı istila edercesine kaplayan IP kameralar hakkında birkaç şey paylaşacağım. Son yıllarda hızla analog CCTV kamera yapısından hızla Dijital IP kameralardan oluşan bir yapıya dönüşüm başladı. Ip kameraların, kullanıcılarına sunduğu birçok ayrıcalık elbette etkin tercih sebebi.
IP kameraların avantaj ve dezavantajlarından bahsedecek olursak. Şahsi kanaatim; ilk olarak tercih edilmelerinin sebebi yönetilebilir olması ve yüksek sıkıştırma kapasitesine sahip video ve ses sıkıştıran codeclerin kullanılabiliyor olmasıdır. Bilindiği üzere ilk nesil IP kameralar gerek boyut açısından gerek video çözünürlüğü açısından bir hayli kısıtlı imkanlar sunuyordu.
PoE Destekli Ip Kamera Nedir?
Hatta PoE (Power Over Ethernet) yani Ethernet üzerinden güç alan teknoloji bile yoktu. Dolayısıyla her IP kamera için bir UTP network kablolama bir de Güç adaptörünü takabilmek için Elektrik hattı gerekiyordu. Günümüz teknolojisinde IP kameraların geldiği nokta ise çok şaşırtıcı boyutlarda. 1.2 – 24 mpixel aralığında çözünürlüklere sahip kameralar var. Üstelik isterseniz gece görüşü, ısıya duyarlı termal sensörlü IP kameralar, 360×180 derece dönebilen SpeedDome IP kameralar mevcut. Üstelik PoE destekli. Yani ekstradan bir güç beslemesine gerek yoktur.
PoE Destekli Kamera Kurulumu
Analog ve Dijital Kamera arasındaki farkı daha iyi anlamak için PoE yani Power over Ethernet teknolojisini biraz açıklamak gerekirse; ekonomik durumunuza göre network switch öncesinde konumlandıracağınız bir PoE adaptör ile ya da daha yaygın ve sağlıklı bir yöntem olan PoE destekli network switchler ile IP kameranın güç bağlantısı sorunu kolayca çözebilirsiniz.
[adinserter block="1"]
PoE destekli IP kamera kullanmanın diğer bir avantajı ise yaşanması muhtemel kilitlenme ve donmalar neticesinde kamera ile bağlantının kaybolması durumunda o kameranın UTP kablo ucunu switchten yada PoE adaptörden ayırıp bir süre bekledikten sonra tekrar taktığınızda büyük ihtimalle IP kamera normal haline dönecektir ve problem kolayca merdiven ya da vince gerek kalmadan çözülecektir.
Neden Analog Kamera Tercih Edilmez?
Analog ve Dijital Kamera modelleri arasından IP kameraları tercih etmenin en büyük yararlardan biri olan yönetilebilir olmasını açıklamak gerekirse, diğer analog kameralarda tüm konfigurasyonu kayıt yönetim yazılımı ile yapabilirsiniz. Yapacaklarınız ise sınırlıdır. Bir bağlantı kopması halinde merdiven yada vinç aracılığı ile yüksekte bulunan kameraya çıkmanız gerekebilir.
Ayrıca Analog kameraların büyük çoğunluğu ses aktarımını desteklemez. Destekleyenler ise video kablosunun yanında ayrıca bir de audio kablosuna ihtiyaç duyar. Oysa IP kameralarda durum hiç de böyle değildir. Ses aktarımı için ekstra bir kabloya ihtiyaç duymadığı gibi çift yönlü ses aktarımına da müsaittir. Yani kameranın bulunduğu bölgedeki insanlarla mikrofon ve hoparlör yardımıyla IP kamera üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Bunun için hiç bir ekstra ürün veya malzemeye gerek yoktur. Ses desteği olan bir IP kameranız olması yeterlidir. Bu tip Ip kameralar çift yönlü ses paketlerini, video paketlerini, loglama veya sayma uygulamaları için veri paketlerini ve AC-DC enerji ihtiyacı için sadece UTP kabloya ihtiyaç duyar. Tüm paketler tek bir kablo ile taşınır.
Ip Kameralarda Uzaktan İzleme Özelliği
Eğer Yayın Port değiştirme özelliği bulunuyorsa Firewall yada Router üzerinden NAT yönlendirmesi ile lokal ağ dışındaki uzak bir noktadan sadece o ip kameraya bile bağlanmanız mümkün. Üstelik üzerinde tanımlanacak yetki seviyelerine göre düzenlenmiş kullanıcılara erişim verilebilir. Sadece izleme yetkisi verilen bir kullanıcı hesabı ile internet sitenizden canlı yayın yapabilirsiniz. Büyük siteler, kurumlar, belediyeler bu hizmeti yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Araç trafiğinde kullanılan akıllı uygulamalar ile araç hızlarını tespit eden EDS, hız radarları, avm de alışveriş yapan müşterileri sayan uygulamalar ip kameralar ile yapılabilmektedir.
Kullanım Alanları
Havalimanları, alışveriş Merkezleri, Otogar ve Tren İstasyonları, Metro İstasyonları, Toplu Taşım Araçları, Uçaklar, Tren ve Metrolar, Gemiler yani kapalı devre kamera sistemine ihtiyacı olan her mekanda yoğunlukla kullanılır. Analog ve Dijital Kamera arasında bir tercih yapmak gerekirse Ip kameralar ile gerçek zamanlı, hızlı, canlı ve yüksek kapasitede sıkıştırılan görüntüler elde edilebildiğinden tercih sebebidir.
[adinserter block="1"]
Dünyada ve özellikle Avrupa’ da en yaygın kullanılan Axis marka IP kameralar fiyatları yüksek olsa da kullanıcının bütün ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Resmi internet sitesinden ücretsiz olarak elde edebileceğiniz SDK paketi sayesinde kendi geliştirdiğiniz bir uygulama içerisine rahatlıkla gömerek kullanabilirsiniz. Blogda bununla ilgili makaleye Csharp ile Axis kamera kontrolü adresinden erişebilirsiniz.
Şu an piyasada Çin menşeili IP kameralarda bulunmakta. Fiyat olarak tanınmış markaların dörtte bir fiyatına satın alabileceğiniz markalar bile var. Cebit 2013 fuarında tanıştığım bir firmanın Çin’den ithal edip pazarladığı Tiandy marka kameralar açıkçası fiyat performans açısından Avrupalı rakiplerine fark atacak türden. Henüz kullanım olarak her ne kadar yeni de olsalar özellikle maliyeti düşük olması sebebiyle tercih edilebilir. 2 yıl ithalatçı firma garantisi bulunan bu tip IP kameralar 2 yıldan sonra arızalansa ve yenisini alsanız bile maliyet olarak yinede bilinen markaların altında olacağı için denemeye değer diyorum. Kullandığım 3mpixel 1080p H.264 codec desteği bulunan bu modelden bir hayli memnunum.
Ancak maliyetle ilgili bir probleminiz yoksa Çin Malı IP kameralar yerine tanınmış markaları satın almanızı tavsiye ederim.
Son olarak makale başlığımız olan “IP Kamera mı, Analog Kamera mı?” sorusunun cevabı kesinlikle IP KAMERA olacaktır.