MySQL Root Şifresi Kurtarma
[dropcap]M[/dropcap]ySQL Veritabanı kullanıyorsunuz ve yönetici yani root şifresini unuttunuz. İlk önce yapmış olduğunuz projelerdeki config dosyasına gözatın. Mutlaka root şifresini daha önce girmişsinizdir ve buradan erişebilirsiniz. Tabiki anlatacağımız şifre kurtarma yöntemi bu değil. Diyelim ki MySQL veritabanında “mysql” adlı veritabanına girdiniz ve buradaki user tablosunda değişiklikler yaptınız. Her ne olduysa mysql’e root yetkisi ile bağlantınız bir şekilde sonlandı ve bir daha da giriş yapamadınız.
Yöntemimiz tam bu senaryo için geçerli aslında. Öncelikle Sunucu İnternet üzerinde ise Network Kablosunu çıkarın,Windows Hizmetler Penceresinden(Çalıştıra services.msc yazın) Webserver (Apache veya IIS) ve MySQL hizmetlerini durdurun. Network kablosunu çıkarmamızın sebebi tamamen güvenlik riskinden dolayı. Çünkü ekleyeceğimiz parametreler geçici olarak güvenlik açığı teşkil edecektir.
Sırasıyla şu işlemleri yapalım:
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
- Windows Services Ekranından Mysql servisini durdurun.
- Mysql’ in kurulu olduğu dizine geçin ve burada “bin” klasöründeki my.ini adlı dosyayı bir text editörü ile açın.
- [mysqld] satırının altına yeni bir satır açın ve şunu ekleyin skip-grant-tables.
- MySQL Servisini tekrar başlatın.
- Çalıştır>CMD ile msdos ekranı açın. Burada Mysql’ in kurulduğu dizine kadar gelin ve bin dizinine geçin.
- C:\mysql\bin ENTER ve ardından mysql yazın ve Entera basın. (mysql nerede kurulu ise ona uygun bir şekilde yolu yazın).
- Satırda büyüktür işareti (>) çıkınca şunları yazın ve Entera basın: UPDATE mysql.user SET PASSWORD = PASSWORD(‘yenişifre‘) WHERE user = ‘root’ and host=’localhost’;
- Yenişifre yazan yere kırmızı yerlere sadece vermek istediğiniz şifreyi yazın. Bu satır başarılı bir şekilde çalıştıktan sonra My.ini dosyasını açın ve eklediğiniz satırı silin. Bunu yapmayı sakın unutmayın. Büyük güvenlik açığıdır çünkü.Tekrar MySQL servisini durdurun ve yeniden başlatın ve sunucunun network kablosunu takın.
- Mysql’ e bağlantınızı test edin.[/box]
My.ini dosyasına eklemiş olduğunuz son satırı silmeyi kesinlikle unutmayınız. Geri dönülemez zararlara yol açabilir.